Miért jó esküvői fotósnak lenni Pécsen?

DJI_0533.jpg

Sokat gondolkodtam, hogy az, hogy én Pécsen vagyok esküvői fotós, vajon előny-e vagy hátrány. Sokan egyértelműen azt mondják: hátrány. Egy esküvői fotósnak Pécsen kisebb piacon kell nagy konkurenciával osztoznia. Távol van a nagy és bőkezű, esetenként külföldi rokonokkal tűzdelt esküvőktől. Egy esküvői fotós Pécsen nagyobb százalékban szalad bele nemcsak spórolós, de társadalmi kötöttségekkel teletűzdelt lagzikba (a vidéki ember általában konzervatívabb a szó jó és kevésbé jó értelmében is). Igaz ez? Nem tudom, mindenesetre én egészen jónak látom a helyzetet. És hogy miért érdekelne ez téged, ha az esküvődre készülsz? Hát mert ha jó Pécsen esküvői fotósnak lenni, akkor jó itt esküvőt szervezni is, majd meglátod, miért!

Esküvői fotós a hegyen
Én itt nőttem föl és kamasz koromban a biciklimmel keresztül-kasul jártam be a Mecsek tájait. Ismerem a kilátókat, a tisztásokat, a titkos medvehagyma-lelőhelyeket és a mászható sziklákat. És mindezekhez nem kell órákat autózni: sokszor elég 10 perc vezetés, vagy két megálló egy busszal és máris ott a természet: a tölgyerdő, a virágos rét, amit éppen szeretnél. Nem véletlen, hogy számtalan híres és tehetséges természetfotóst köszönhet az ország Pécsnek. Esküvői fotósként a természeti környezet éppen a természetesség, a feloldódás miatt fontos nekem. Egy-egy jegyesfotózás vagy családi fotózás általában jobban sikerül, ha nem bámulnak minket árgus szemek mindenhonnan. Csak kirándulunk egyet, beszélgetünk, vihetjük a kutyát is – csak lazán, egyszerűen.
Arról nem is beszélve, hogy számtalan kis erdészház, szabadtéri, sátras esküvőkre alkalmas erdei vendégház bújik meg a Mecsek lankái között. Ilyen például az Erdők háza, ahol Kata és Ádám esküvőjét fotóztam.

IMG_1743.jpg

Pécs: Lépten-nyomon történelem
Ez egy történelmi város. Akit lenyűgöz, leginkább ezért nyűgözi le. Szokták mondani, hogy elég egy ásónyom és mindjárt kibukik egy római emlék, egy középkori pince vagy egy ókeresztény sírkamra (pont ezért nem leányálom itt egy mélygarázs építése…). Mi török templomba járunk misére, középkori pincében ebédelünk és a püspökvárban randevúzunk. Amikor fotózni kezdtem, újra rácsodálkoztam arra, hogy itt minden szeglet, minden kő, minden kapualj mesél. Esküvői fotósként Pécsen viszont egy egyszerű sétához is tökéletes díszletem van. Hát még ha az ember benszülöttként ismeri a titkos helyeket is!

Ezerarcú város – ezernyi lehetőség
Pécs hagyománytisztelő. Pécs alternatív. Pécs a kultúra városa. Pécs fesztiválváros. Pécs nyüzsgő egyetemváros. Innen indult Janus Pannonius, Victor Vasarely no meg a Kispál és a Borz. Szóval unalmas? Már hogy lenne az. Egy esküvői fotós Pécsen aztán tényleg mindenbe beleszaladhat: hagyományos, sátras, nagyhangú sváb lagzikba óriási bulival, kortárs városi, meghitt esküvőkbe, cigányzenekarba és laptop DJ-be, baráti kerti partiba, mindenbe. Itt mindennek van tere és lehetősége, ahhoz elég nagy – és mindeközben megismerhető, bejárható, szerethető. Kell még valami?

IMG_7560.jpg

Slow life helyett slow wedding: ez is Pécs
Voltam esküvői fotósként olyan fővárosi esküvőn, ami 4 helyszínen zajlott és mindegyik helyszín között kb 1 órát kellett autózni. Lélegzetelálltó helyek voltak, gondosan kiválasztva – az utazás azonban sokat levett az élményből. Nos, Pécs környékén ugyanúgy megtalálod a lélegzetelállító helyeket, de akár át is sétálhatsz egyiktől a másikig. Sok gyönyörű templom, remek éttermek és rendezvényhelyszínek egymástól karnyújtásra – az említett történelmi és természeti díszletek között. Nem csak esküvői fotósként fontos, hogy egy esküvőn ne a rohanás és az időbeosztás betartása legyen az elsődleges: talán elsősorban Neked fontos, aki az esküvődet szervezed.

Esküvői fotós vagyok, mit nekem távolság!
Végezetül ami a legfontosabb: oda megyek, ahová szeretnéd. Ami a ti helyszínetek, ahová ti kötődtök. Mert ez a legfontosabb: azok a helyek és azok az emberek, ahol ti tudtok igazán ünnepelni. Esküvői fotós vagyok Pécsen, de bármikor autóba ülhetek és ott lehetek, ahol Ti megálmodtátok az esküvőtöket.

Esküvődre készülsz? Tetszik a látásmódom?

Previous
Previous

Mi köze van a vasútnak a szerelemhez? - Kata és Ádám, a Te történeted játék nyertesei

Next
Next

Miért ne engednéd be a fotóst a készülődésre?